Voor 2010 zijn de cursussen statistiek voor het laboratorium in een nieuwe vorm gegoten. Allereerst is alle relevante statistiek verdeeld over twee cursussen met heldere thema’s (Kwaliteitscontrole en Methodevalidatie), wat de keuze vergemakkelijkt. Verder hebben we gekozen voor een opzet, waarbij iedere cursist de gelegenheid krijgt de statistische aspecten in de eigen praktijk te herkennen en met behulp van de docent in te voeren.

De eerste cursus gaat al op 11 februari van start in Leeuwarden. In Breda start de eerste cursus op 18 maart. Voor deelnemers die al eerder cursussen statistiek hebben gevolgd, maar bepaalde onderwerpen toch weer eens willen opfrissen, organiseren we dit jaar voor het eerst ook eendaagse workshops.

Nieuwe opzet

Voor de nieuwe opzet van de statistiekcursussen is een belangrijke reden. De ervaring leert dat statistiek een onderwerp is, dat je je niet zomaar eigen maakt. Om de cursussen zo praktisch mogelijk te maken oefenden we altijd al veel met praktijkproblemen en het toepassen van Excel. Na een cursus is het echter belangrijk om de nieuwe vaardigheden direct in de eigen praktijk te integreren. Navraag heeft ons geleerd dat de meeste deelnemers die belangrijke stap nu juist onvoldoende maken. En dat is uiteraard niet de bedoeling. Om toekomstige deelnemers daar nog beter mee te helpen organiseren we onze cursussen op een andere manier.

Aanbod cursussen

Ons pakket bestaat nu uit de volgende cursussen:

+ Praktische statistiek met Excel 1 (kwaliteitscontrole)

+ Praktische statistiek met Excel 2 (methodevalidatie)

+ Themaworkshop praktische statistiek in het laboratorium

Alle facetten van de statistiek zijn gerangschikt rond de thema’s uit de subtitels. Statistiek voor kwaliteitscontrole (SPC, Shewartkaarten, Kwaliteitsindices Cp en Cpk, toetsen van hypothesen) is meer bedoeld voor werknemers van QC laboratoria. Statistiek voor methodevalidatie (toetsen van hypothesen, uitbijters, meetonzekerheid, ANOVA, correlatie en regressie) richt zich meer op analisten die met methodeontwikkeling en -transfer te maken hebben. Die duidelijke verdeling verhoogt de toepasbaarheid van de cursus en vergemakkelijkt tegelijkertijd de keuze.

Methodiek

Beide cursussen bestaan uit drie dagen. In de eerste twee dagen wordt, zoals u van ons gewend bent, de theorie zeer regelmatig afgewisseld met oefeningen in Excel. De oefeningen verlevendigen de materie en maken deze direct toepasbaar voor de eigen werksituatie. De digitale opdrachten met uitwerkingen zijn zelfs te gebruiken als sjabloon voor uw eigen analyseproblemen.

De derde dag van de cursus vindt bewust een aantal weken later plaats. In de tussentijd krijgt u zelfstudieopdrachten mee. U krijgt zo de kans de statistische aspecten binnen uw eigen werk te herkennen en toe te passen. De derde dag wordt vervolgens besteed aan het uitwisselen en bespreken van de eerste ervaringen om statistiek in uw eigen werk te integreren. Dat alles gebeurt onder begeleiding van een ervaren docent.

De themaworkshops zijn bedoeld voor laboratoriummedewerkers die al geschoold zijn in statistiek, maar nog eens met een deskundige en lotgenoten over specifieke kwesties van gedachten willen wisselen.

Meer informatie

Voor meer informatie klik op de cursussen voor de beschrijving op onze website of neem contact op met projectleider John Hageman (076-5258891).